понеділок, 16 лютого 2015 р.

Координатно - параметричний метод

Радченко Артур написав науково-дослідницьку роботу в якій дослідив задачі з параметрами . Задачі з параметрами – невід’ємний атрибут зовнішнього незалежного оцінювання, оскільки вміння розв’язувати такі задачі свідчать про високий рівень логічного мислення, навички дослідницької діяльності.
Основне під час розв’язання таких задач – це ідея. А для цього якраз потрібні стрункі логічні міркування, міцні знання теоретичного матеріалу, вміння поєднувати в єдине ціле знання з кількох розділів математики.
Розв’язати рівняння, нерівність або систему  з параметром – це означає, що для кожного значення параметра а слід встановити, чи має рівняння, нерівність або система розв’язки, які зазвичай залежать від параметра а.
Складність таких задач полягає в тому, що, з одного боку, параметр а вважається фіксованим, а це дає можливість оперувати ним як числом, з іншого, - параметр вважається фіксованим, але довільним, тобто невідомим числом, що потребує проведення відповідних досліджень.
Універсальних методів розв’язання задач з параметрами  . Часто користуються алгебраїчними і геометричними (графічними) методами. Алгебраїчний метод ґрунтується на перетворенні аналітичних виразів. У разі застосування геометричного методу використовують геометричні образи певних рівнянь, тобто будують графіки рівнянь тих функцій.
В своїй роботі Артур  демонструє метод, який поєднує  аналітичні дослідження з  геометричними міркуваннями, при цьому використовується координатна площина з осями (х;а). Назва цього методу – координатно-параметричний. 

Немає коментарів:

Дописати коментар